Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αναζητώντας την καλή μας πίστη.

Οι συνθήκες, έτσι όπως διαμορφώθηκαν σήμερα από την κτηνωδία των κερδοσκόπων του αθλητισμού κι απ’ όλον αυτόν τον παρασιτισμό που γέννησε η ροπή προς το εύκολο κέρδος, κατάφερε καίριο χτύπημα στην μαζική έφεση προς την αγάπη για τον αθλητισμό. Ο βασιλιάς των σπορ, το δημοφιλέστερο των αθλημάτων έχει τρωθεί από την ίδια του την μαζικότητα που έπαψε να ελέγχεται, που ξέφυγε απ’ τους στόχους του θεάματος και που έγινε σε τελική ανάλυση το άλλο πρόσωπο του κέρδους.
Ταυτόχρονα καίριο πλήγμα δέχθηκαν και οι θεσμοί και οι εξουσίες, που απορρέουν απ’ την δυναμική της τάσης για υπερπαραγωγές, όπως είναι τα πανευρωπαϊκά και τα παγκόσμια πρωταθλήματα.
Το κάθε τι μοιάζει στημένο. Οτιδήποτε στο ποδόσφαιρο, απ’ τις πιο ήσσονες έως τις υψηλότερες βαθμίδες του εμπεριέχει ανταγωνισμό (όχι από άμιλλα) κατάντησε καχύποπτο. Με τίποτε δεν πείθεται-επειδή δεν είναι αρκετό-ο φίλαθλος κόσμος πλέον, ότι στην Α’ ή την Β’ συνάντηση η μόνη σκοπιμότητα περιορίζεται στη νίκη ή στην ανοδική, ανιδιοτελώς, πορεία της ομάδας.
Αυτές τις διαβρωτικές συνέπειες που προκάλεσαν η μία μετά την άλλη αποκαλύψεις για τα στημένα παιχνίδια, έσβησαν και την τελευταία επιθυμία του να γοητευτεί ο άνθρωπος απ’ το ομαδικό άθλημα του ποδοσφαίρου κι επιρρεπής πια στο θέαμα και στην υστεροβουλία της είδησης της τηλεόρασης, ανακαλύπτει παντού την διαβεβαίωση της καχυποψίας του.
Ξεμείναμε κι από το τελευταίο ψήγμα εμπιστοσύνης, απομονωθήκαμε, περιθωριοποιηθήκαμε απογοητευμένοι. Στην πόρτα πια κάθε επιθυμίας για αθλητικό θέαμα έφτασε η αμφιβολία και η απόρριψη. Ο άξονας που συνδέει το τοπικό, δικό μας πρωτάθλημα στα όρια του Νομού μας, με τα μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα, τείνει να καταρρεύσει και ενώ οι κραδασμοί απ’ τα ψηλά φτάνουν έως εδώ μέσα στα δικά μας Δημοτικά γήπεδα την ώρα του αγώνα, το ποδόσφαιρο σαν κύτταρο που δεν νόσησε ακόμη στην ερασιτεχνική του μορφή αναζητά την καλή μας πίστη, την εμπιστοσύνη μας δηλαδή, προκειμένου να διασωθεί απ’ τον αφανισμό.
Το ερώτημα πια δεν εντοπίζεται σε υποθέσεις του τύπου αν θα υπάρξει αύριο στον παγκόσμιο χάρτη του αθλήματος, αλλά φαίνεται να αναζητά την διάσωσή του στην πρωτογενή μορφή του απ’ αρχής ερασιτεχνικού του μοντέλου.

Σ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου