Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Εύκολες προτάσεις, δύσκολες αποφάσεις για Γ’ και Δ’ Εθνική…

Ευκαιρία δοθείσης από την «καυτή» επικαιρότητα για το «τι μέλλει γενέσθαι» στις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις της Γ’ και Δ’ Εθνικής, όπου έχουν συσσωρευτεί αρκετά δυσβάσταχτα για τις ομάδες προβλήματα (κυρίως οικονομικά και βιωσιμότητας), και αυτό το editorial θα έχει να κάνει με αυτά που προτείνονται, προβλέπονται και προκαλούν για τις «πολυπαθείς» αυτές κατηγορίες. Κι επειδή το σκηνικό στην Ελλάδα το έχουμε δει …στημένο και στα μέτρα τους, αλλά και οι παράγοντες κι όχι μόνο …φοβούνται γι’ αυτά που θα γίνουν γι’ αυτούς …χωρίς αυτούς, κρατάμε μια επιφυλακτικότητα αν η όλη προσπάθεια έχει τα αποτελέσματα που θα έδιναν νέο ενδιαφέρον και το πολυαναμενόμενο …φιλί της ζωής.

Ήδη στις αρχικές σκέψεις και τοποθετήσεις γινόταν λόγος ακόμα και για κατάργηση της …πολυπληθούς τελευταίας τη τάξει εθνικής κατηγορίας («η μεγαλύτερη στον κόσμο» είχε πει πρόσφατα σχετικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφ. Πιλάβιος). Ευκαιρία, λοιπόν, όπως είπα και στην αρχή να σχολιάσουμε υπό μορφή ρεπορτάζ αυτά που είναι έτοιμη –όπως λέγεται- να καταθέσει η αρμόδια Επιτροπή πρωταθλήματος της διοργανώτριας Ομοσπονδίας στην κρίσιμη επικείμενη Γενική Συνέλευση της 3ης Ιουνίου…
Τα μέλη της παραπάνω έχουν έρθει σε σχετική συνεννόηση με τους υπεύθυνους Β’ και Γ’ Εθνικής, ώστε να σχεδιάσουν μία πρόταση λειτουργική και βιώσιμη, που θα αφορά στο μέλλον και στη δομή των κατηγοριών… Καταρχήν, θεωρείται δεδομένο ότι και για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, τόσο η Δ’ Εθνική όσο και η Football League 2, όπου έχουμε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω των ευβοϊκών συμμετεχόντων (ελπίζω απ’ τη δεύτερη να …ξεκολλίσει ο Ηρακλής), θα έχουν την ίδια μορφή με αυτήν της σεζόν που μόλις ολοκληρώνεται, βάσει και της σχετικής προκήρυξης των πρωταθλημάτων. Τουτέστιν, ότι για την περίοδο 2011 – ‘12 η Δ’ Εθνική θα καταρτιστεί από 10 ομίλους των 14 ομάδων έκαστος, ενώ η F.L. 2 θα αποτελείται πάλι από δύο ομίλους (βόρειο και νότιο) με 16-17 ομάδες στον καθένα.  
Για την αγωνιστική, τώρα, περίοδο 2012 – ’13, η Δ’ Εθνική θα αποτελείται από 4 ομίλους των 16 ομάδων, ενώ την Γ’ Εθνική θα συνθέτουν δύο όμιλοι, αλλά των …12 ομάδων ο καθένας (…μίνι πρωτάθλημα). Η τελευταία αλλαγή στην δομή των κατηγοριών αφορά στη F.L. 2, η οποία θα γίνει ένας όμιλος από 18 ομάδες, απ’ τον οποίο θα ανεβαίνουν και θα υποβιβάζονται 4 ομάδες. Από την άλλη, η Δ’ Εθνική θα παγιωθεί στην μορφή της κατηγορίας με τους 4 ομίλους των 16 ομάδων. Όπως γίνεται αντιληπτό στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής οι αλλαγές θα επέλθουν πιο σταδιακά, αφού θα χρειαστούν δύο σεζόν προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατηγορία σε μια συγκεκριμένη μορφή.
Αυτό που «καίει» τους παράγοντες, κυρίως των ερασιτεχνικών σωματείων, έχει να κάνει με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές. Εν πρώτης, από το πρωτάθλημα της ερχόμενης σεζόν, θα ανεβαίνουν στα …επαγγελματικά οι 5 απ’ τους 10 πρωταθλητές, οι οποίοι θα δώσουν μεταξύ τους αγώνα μπαράζ ανά ζεύγη. Από τα τοπικά πρωταθλήματα και τις συνολικά 53 Ενώσεις, θα προβιβαστούν στην Δ’ Εθνική το 1/3 των πρωταθλητών (ήτοι περίπου 17 ομάδες). Οι πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσεων θα παίρνουν μέρος σε αγώνες μπαράζ, που θα γίνουν με βάση γεωγραφικά κριτήρια και από κάθε διαγωνιζόμενη τριάδα την άνοδο θα παίρνει η μία εξ αυτών. Τέλος, πολλά θα εξαρτηθούν, για τις ομάδες που θα πέφτουν, απ’ τον αριθμό των σωματείων, που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή στις εν λόγω κατηγορίες. Και αυτές δεν θα είναι, απ’ ότι φαίνεται, λίγες… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου