Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του νέου προπονητή της Χαλκίδας Τάσου Τασιόπουλου

Στον Γιάννη Τρυφωνίδη

Είστε στην ομάδα της Χαλκίδας περίπου 50 μέρες, πως κυλάει η προετοιμασία;
«Η προετοιμασία κυλάει πάρα πολύ καλά, αν εξαιρέσουμε το πρόβλημα του Παστού ο οποίος ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα προπόνησης.
Γενικότερα είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και από τη συμπεριφορά των παιχτών και στο πειθαρχικό κομμάτι, η παρουσία τους είναι πάρα πολύ καλή».

Είναι σημαντικό μία ομάδα να είναι «οικογένεια»
«Είναι το πιο σημαντικό από όλα. Μπορεί μία ομάδα με όχι καλό ρόστερ να κάνει σπουδαία πράγματα αν είναι…οικογένεια και μπορεί μία ομάδα με φανταστικό ρόστερ να μην πετύχει, αν οι παίχτες δεν έχουν καλές σχέσεις».

Από το έμψυχο δυναμικό είστε ευχαριστημένος, οι εισηγήσεις σας έγιναν πράξη από τη διοίκηση;
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος και από τη διοίκηση για τον τρόπο που ανταποκρίθηκε στις εισηγήσεις που έκανα, οι άνθρωποι έδειξαν μεγάλη προθυμία και εμπιστοσύνη στις επιλογές μου και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία που έχουμε και στο θέμα των μεταγραφών».


Με τις προσθήκες των Καρακατσάνη και Θωμά ολοκληρώθηκε το παζλ;Μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο τις προσεχείς ημέρες;
«Νομίζω πως ναι, ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές, τώρα αν προκύψει κάποιος παίχτης από τους λεγόμενους «μικρούς» που να μας κινήσει το ενδιαφέρον, πιθανόν να μην πούμε όχι».

Υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΑΟΧ θα είναι το φαβορί στον 7ο όμιλο του Περιφερειακού. Υιοθετείται αυτή την άποψη ή σας γεμίζει άγχος και είναι ένα επιπρόσθετο βάρος αυτό;
«Βάρος δε νιώθω ποτέ και σαν αθλητής και τώρα σαν προπονητής.
Θα υπάρχουν αρκετές καλές ομάδες στον όμιλό μας και ίσως ο φετινός όμιλος να είναι ο πιο ισχυρός των τελευταίων ετών. Πολύ δυνατές ομάδες, πολύ δυνατές έδρες και σίγουρα και σε εμάς αντιστοιχεί ένα σημαντικό ποσοστό για την κατάκτηση του τίτλου».

Έχει αυτήν την ιδιαιτερότητα το Περιφερειακό πρωτάθλημα με την υποχρεωτική συμμετοχή των τριών «μικρών». Σε αυτό το κομμάτι ο ΑΟΧ έχει ικανοποιητικό έμψυχο δυναμικό;
«Σίγουρα ναι, γίνεται πολύ καλή και εξειδικευμένη δουλειά με τους νέους παίχτες, και από πλευράς τεχνικής και τακτικής για να είναι έτοιμοι και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις όποιες απαιτήσεις».

Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και οι ακαδημίες, θα έχετε ενημέρωση, θα υπάρχει και η δική σας επίβλεψη;
«Σαφώς και θα έχω ενημέρωση, σαφώς και θα έχω καθοδήγηση. Και με τον κ. Ταυταρίδη αλλά και τον κ. Τσιμιχόδημο θα έχουμε πολύ συχνή επαφή».

Η Χαλκίδα είναι μία ομάδα σχεδόν 100% καινούργια. Λένε ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο Τασιόπουλος είναι να μοντάρει την ομάδα αυτή. Αν μη τι άλλο, δύσκολο εγχείρημα.
«Πράγματι είναι δύσκολο, όταν κάνεις τόσες πολλές μεταγραφές, πάντα χρειάζεσαι τον χρόνο σου και ένα εύλογο διάστημα, όμως γι αυτό είμαι εδώ για να κάνω σωστά τη δουλειά μου, για να παρουσιαστεί πανέτοιμη για τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις».

Το πρωτάθλημα όμως αργεί, πως θα διαχειριστείτε αυτό το διάστημα μέχρι τη σέντρα;
«Από τη μία είναι καλό γιατί υπάρχει περισσότερος χρόνος, από την άλλη όμως είναι και αρνητικό γιατί όταν κάνεις τον προγραμματισμό σου και έχεις φτιάξει το πλάνο σου, σε βγάζει εκτός τροχιάς αυτή η καθυστέρηση,
αλλά εμείς από σήμερα θα αντιμετωπίζουμε το κάθε φιλικό σαν…επίσημο, σαν να πρόκειται για ματς πρωταθλήματος, για να φέρουμε την ομάδα στο επιθυμητό σημείο και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, αυτή θα είναι η φιλοσοφία μας».

Η ομάδα έπαιξε το παιχνίδι κυπέλλου με την Τριάδα, ένα φαινομενικά εύκολο ματς, στο οποίο όμως «φωνάξατε» ίσως, όσο καμία άλλη φορά.
«Θέλω οι παίχτες μου να τα δίνουν όλα στο γήπεδο.
Κοίταξε, οι ποδοσφαιριστές όταν θα παίξουν ένα ντέρμπι ή με έναν ισάξιο αντίπαλο δεν χρειάζεται να τους φωνάξεις για να τα δώσουν όλα, το κάνουν και από μόνοι τους, είναι η ψυχολογία τους τέτοια.
Στον αντίποδα, ο ποδοσφαιριστής όταν θα αντιμετωπίσει μία ομάδα μικρότερης δυναμικότητας μπορεί και να χαλαρώσει.
Έτσι συμβαίνει, και ‘γω όταν έπαιζα στον ΠΑΟΚ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό δίναμε το 100%, όταν ας πούμε παίζαμε ένα ματς κυπέλλου με μία ομάδα της Γ’ Εθνικής υπήρχε μία χαλάρωση, αλλά και ο προπονητής ήταν περισσότερο ανήσυχος.
Γενικά όμως πρέπει να επικρατήσει η αντίληψη να παλεύεις από το 1ο μέχρι το 90ο λεπτό, να τιμάς τη φανέλα που φοράς, να τιμάς τον εαυτό σου, να είσαι συγκεντρωμένος. Επιπλέον όταν είσαι χαλαρός, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να τραυματιστείς».

Σχολιάστηκε και από τον τύπο το γεγονός αυτό με τις «φωνές» στην Τριάδα, όχι με την κακή έννοια, απλά ήταν κάτι που μας έκανε εντύπωση σε ένα ματς που εκ των προτέρων έμοιαζε με υγιεινό περίπατο.
«Θέλω να αντιμετωπίζουμε όλα τα ματς με τον ίδιο τρόπο, δείχνοντας την απαιτούμενη σοβαρότητα. Αυτή τη νοοτροπία θέλω να περάσω και αν χρειαστεί να φωνάξω και περισσότερο να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνω».

Στο περιθώριο της αναμέτρησης με την Τριάδα, σας ενόχλησε και η συμπεριφορά κάποιων φίλαθλων της Τριάδας, σας ακούσαμε μετά το τέλος να λέτε ότι τέτοιο βρίσιμο δεν έχετε ακούσει πουθενά.
«Η αλήθεια ότι δεν μου άρεσαν κάποιες επιμέρους συμπεριφορές όπως η κατάσταση με τα δυναμιτάκια από το πρώτο λεπτό. Δεν δώσαμε κάποιο δικαίωμα, όμως καταλαβαίνω ότι γενικότερα και ο κόσμος μπορεί να είναι κάπως πιεσμένος από την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι, όμως δεν είναι σωστό να ξεσπάς στο γήπεδο.
Εντάξει δεν έγινε και τίποτα, απλά εκείνη τη στιγμή που μπορεί να είσαι και εσύ φορτισμένος, μπορεί να ξεφύγεις και να πεις κάτι, αλλά και εμείς καμιά φορά μέσα στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Προσωπικά δεν έχω έρθει σε αντιδικία ποτέ με αντίπαλο, πόσο μάλλον με φιλάθλους».

Σίγουρα οι φίλοι της Τριάδας δεν έχουν… προηγούμενα με τον Τασιόπουλο, απλά είναι φορές που και η Χαλκίδα αντιμετωπίζεται σε κάποιες περιοχές σαν…κόκκινο πανί.
«Το έχω ακούσει αλλά δε θέλω να αδικήσω κανέναν, αν το διαπιστώσω, δεν έχω πρόβλημα να το πω».

Σαν προπονητής είστε σχετικά νέος(σ.σ. και ηλικιακά) παρόλα αυτά έχετε καταγράψει διακρίσεις και ανόδους με προηγούμενες ομάδες, επομένως ξέρετε τα…κατατόπια σε ένα πρωτάθλημα που κρύβει παγίδες και ιδιαιτερότητες.
«Όντως είναι δύσκολη η κατηγορία, αλλά μου αρέσουν τα δύσκολα και θεωρώ ότι έχω την εμπειρία από κοινού με τους παίχτες μου, να τα καταφέρουμε».

Φυσικά ακόμα δεν γνωρίζουμε, ποιες ομάδες ακριβώς θα αντιμετωπίσει η Χαλκίδα με όλα όσα συνέβησαν το φετινό Καλοκαίρι. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για τα τεκταινόμενα;
«Ότι και να πω εγώ, θα είναι μία συνέχεια των όσων έχουν ειπωθεί όλο αυτόν τον καιρό. Το ποδόσφαιρο, ισχύει ότι είναι ένας καθρέφτης της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία μας».

Έχετε όνειρα για την Χαλκίδα; Θέλω να πω ότι πιστεύετε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να συμβαδίσουν οι δρόμοι σας και στο πιο μακρινό μέλλον; Να γίνει δηλαδή ο Τασιόπουλος «Χαλκιδέος»;
«Σαφώς θα ήταν τιμή μου και χαρά μου. Δεν ήρθα μόνο για φέτος, είδα ότι γίνεται μία πολύ σημαντική προσπάθεια, η ομάδα έχει προοπτικές, η πόλη έχει δυναμική, ο κόσμος διψάει για μπάλα και θα βοηθήσει αν δει δείγματα καλής γραφής».

Ένας κόσμος όμως που είναι και επιφυλακτικός, γιατί έχει περάσει και πολλά. Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο της Χαλκίδας;
«Κατανοώ τον κόσμο, αυτό που θέλω να τους πω είναι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, να παίξουμε ένα ποδόσφαιρο σωστό και… ηθικό και θα προσπαθήσουμε να διατηρηθούμε ψηλά και τους θέλουμε στο πλευρό μας».

Σε ότι έχει να κάνει με το θέμα των προπονήσεων; Ίσως φέτος η ομάδα χρησιμοποιεί το στάδιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αλλά ένας όχι μόνιμος χώρος για προπονήσεις είναι ένα πρόβλημα που ψάχνει να βρει λύση.
«Αυτό συμβαίνει με τις περισσότερες ομάδες, πάντως μπορώ να πω ότι η Χαλκίδα χαίρει άριστης αντιμετώπισης από τους αρμόδιους όσον αφορά την εξεύρεση χώρου για τις προπονήσεις, τόσο στο γήπεδο των Φύλλων κάποιες φορές, όσο και στο Ενωσιακό που είναι ένα πολύ καλό γήπεδο. Με καλή θέληση, σε όλα τα προβλήματα μπορείς να βρεις λύση».

Ο Τασιόπουλος είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται τις προκλήσεις;
«Σίγουρα δεν φοβάμαι τις προκλήσεις, θέλω να είμαι πρωταγωνιστής.
Και σαν προπονητής δεν θέλω να είμαι σε μία ομάδα η οποία απλά αρκείται σε μία καλή πορεία, μου αρέσουν τα δύσκολα».

Έξω από το γήπεδο πως είναι ο Τάσος Τασιόπουλος, έχετε κάποια χόμπι;
«Ασχολούμαι πολύ με τις κόρες μου, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να πηγαίνω σε συναυλίες και στο σπίτι καμιά ταινία στην τηλεόραση, αλλά κυρίως παρακολουθώ μπάλα, βλέπω αρκετά παιχνίδια».

Θέλω να μου πείτε την «προπονητική» στιγμή σας, που έχετε ξεχωρίσει, αλλά και σαν παίχτης. Θα τολμήσω να πω ότι είναι το ματς του ΠΑΟΚ στο Χάιμπουρι κόντρα στην Άρσεναλ, αλλά αν είναι κάποια άλλη, είμαι έτοιμος να την ακούσω.
«(γέλια) Όχι, αυτή που είπες είναι, η πρόκριση στο Χάιμπουρι ήταν κάτι μοναδικό και για τον ΠΑΟΚ και για μένα προσωπικά, ήταν ανεπανάληπτη στιγμή».

Ποιον μαρκάρατε, θυμάστε;
«Παίζαμε ζώνη, απλώς εγώ είχα από κοντά τον Μπέργκαμπ και τον Ίαν Ράιτ, πιο πολύ τον Ράιτ».

Ποιον είχατε δίπλα σας σαν κεντρικό αμυντικό δίδυμο;
«Τον Νίκο τον Κολομπούρδα».

Ο Σιδηρόπουλος;
«Δεξί μπακ ήταν, αλλά είχε μπει σαν αλλαγή».

Προπονητικά, ποιες στιγμές ξεχωρίζετε;
«Σίγουρα οι δύο άνοδοι με Ηλιούπολη και Προοδευτική, αλλά και το κύπελλο Πειραιά με την Προοδευτική, κάθε επιτυχία έχει ξεχωριστή σημασία».

Πείτε μου λίγο για την παρουσία σας στον ΠΑΟΚ. Είναι μία σημαντική παρακαταθήκη, αποτελεί φάρο στην σταδιοδρομία σας;
«Ήταν μοναδική εμπειρία, έζησα δύο χρονιές πολύ σημαντικές, σε μία περίοδο που ο ΠΑΟΚ επιχειρούσε την αγωνιστική του ανασυγκρότηση, έπαιξα γύρω στα 70 παιχνίδια στον ΠΑΟΚ με τα περισσότερα ματς στην Τούμπα να είναι sold out και ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο του ΠΑΟΚ για τις στιγμές που έζησα και δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Από Έλληνες προπονητές ή και από ξένους, ποιους ξεχωρίζετε ιδιαίτερα;
«Υπάρχουν αρκετοί νέοι Έλληνες προπονητές που έχουν δείξει σπουδαίο έργο και είναι αξιόλογοι σε όλες τις κατηγορίες, δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Τώρα στον διεθνή χώρο πιο…περιζήτητοι είναι ο Μουρίνιο και ο Γκουαρντιόλα αλλά και όχι μόνο».

Έβλεπα τις προάλλες το ΑΠΟΕΛ, πόσο καλοδουλεμένη ομάδα είναι αλλά με έναν προπονητή που είναι χρόνια στην ομάδα, τον Γιοβάνοβιτς, άρα η εμπιστοσύνη και η πίστωση χρόνου σε έναν προπονητή είναι το κλειδί της επιτυχίας.
«Έτσι είναι γιατί όταν μία διοίκηση θα στηρίξει έναν προπονητή ουσιαστικά στηρίζει την επιλογή της. Αν ένας προπονητής δουλεύει χωρίς να αισθάνεται ότι κάθεται σε ηλεκτρική καρέκλα, σίγουρα θα προσφέρει και θα φανούν και τα αποτελέσματα».

Και μία τελευταία ερώτηση, ο ΑΟ Χαλκίς σίγουρα αποτελεί βαρόμετρο και σημείο αναφοράς για το ποδόσφαιρο του Νομού.
Υπάρχει όμως και ο Ηρακλής Ψαχνών που γράφει τη δική του ιστορία καθώς οδεύει με προορισμό τη Β’ Εθνική. Η πορεία του Ηρακλή μπορεί να…τραβήξει στον «αφρό» και τον ΑΟΧ;
«Δεν νομίζω ότι συνδέονται με κάποιο τρόπο οι δύο ομάδες, σίγουρα συγχαρητήρια και μπράβο στον Ηρακλή, η Χαλκίδα έχει την δική της ιστορία, αλλά και το επίτευγμα του Ηρακλή είναι σημαντικό, είναι καλό να υπάρχουν στο Ευβοϊκό ποδόσφαιρο ομάδες, που διακρίνονται σε υψηλό επίπεδο».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου