Με δεδομένη πλέον την παρουσία του Ηρακλή Ψαχνών στους αγώνες μπαράζ, το ευβοϊκό ποδόσφαιρο, που χρόνια τώρα φαντάζει απέραντη ποδοσφαιρική έρημος, προβάρει τα γιορτινά του, έτοιμο να υποδεχθεί μετά από εικοσιπέντε χρόνια ένα μεγάλο γεγονός, το πιθανό ενδεχόμενο εισόδου ενός εκπροσώπου του στο πολύ ενδιαφέρον, ανταγωνιστικό και ευυπόληπτο πρωτάθλημα, που σήμερα το αποκαλούν Football League 2.
Ένα πραγματικό επίτευγμα που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των Ευβοέων φιλάθλων στην πρωτεύουσα της Μεσσαπίας, τα Ψαχνά, αλλά και την έκπληξη και τον θαυμασμό της ποδοσφαιρικής κοινότητας και βέβαια των ανταγωνιστριών ομάδων στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, που ολοκληρώνεται την αυτή την εβδομάδα.
Παρόμοιο γεγονός και ανάλογο επίτευγμα είχε να επιδείξει το ευβοϊκό ποδόσφαιρο σε επίπεδο περιφέρειας απ’ το 1978, όταν ο Α.Ο.Ν Αρτάκης στον Βόλο και στον κρίσιμο αγώνα μπαράζ με αντίπαλο την ομάδα της Κοζάνης έχανε με σκορ 2-1 και συνάμα την άνοδο στη Β’ Εθνική.
Πρέπει σαφώς να τονίσουμε ότι τότε οι διαδικασίες συμμετοχής ήταν απλούστερες, με λιγότερη ένταση και κόπωση, στοιχεία που συνιστούσαν χαμηλότερο συντελεστή δυσχέρειας για την συμμετοχή στους αγώνες διαβάθμισης εκείνης της εποχής.
Μπρος σε μία ιστορική πρόκληση λοιπόν ο ποδοσφαιρικός Ηρακλής, όπως βέβαια και ο μυθικός πρόγονός του που κλήθηκε και υποχρεώθηκε να εκτελέσει δώδεκα άθλους για να «εξευμενίσει» τον φθόνο του «κακού» Ευρυσθέα. Καλό θα ήταν να τον αποφύγει και ο σύγχρονος, όπως και την οργή της Δηιάνειρας, της απατημένης συζύγου, που του έστειλε τον σαρκοβόρο χιτώνα του Κένταυρου Νέσσου για να τον αποτελειώσει.
Σίγουρο είναι πάντως ότι μετά την Αλκμήνη και ο νέος Ηρακλής θα βρει στο δρόμο του μία άλλη Καλονή, αυτήν της Λέσβου, μέχρι να φτάσει στις παρυφές του Ολύμπου, χώρος των ηρώων και ημίθεων της Μυθολογίας.
Τέτοιες αναφορές δρουν χαλαρωτικά γενικότερα, σε μία περίοδο όπου το διοικητικό και τεχνικό επιτελείο του Ηρακλή βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, με απόλυτη προτεραιότητα την ενεργοποίηση του ηθικού δυναμικού των ποδοσφαιριστών.
Πρόκειται σαφέστατα για αγώνες ψυχολογίας, όπου το πνεύμα, η ψυχή και το σώμα εναρμονίζονται σε ένα αναγκαίο συνταίριασμα, που θα δώσει το πλεονέκτημα και ίσως το πρόκριμα στην σπουδαία και πολύ σημαντική για όλους «Β’ Εθνική», όπου οι Ευρωπαϊστές της ΕΠΟ φρόντισαν και για τον ξενικό εξωραϊσμό της.
Σε αυτή την ομάδα δεν χρειάζεται να κατέχεις εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιληφθείς το πόσο γρήγορη είναι και καλά γυμνασμένη. Για το πρώτο αρκεί να προσέξεις το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Το δεύτερο το διακρίνεις εύκολα στις ανοχές και αντοχές που παρουσιάζει αυτή η ομάδα σε διάρκεια και προσαρμοστικότητα, σε μία ποικιλία αγωνιστικών συνθηκών, αφού κατάφερε --εντός τουλάχιστον- να υπερνικήσει αντιπάλους με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά και μεθοδολογία στην τακτική. Προσωπικά με ανησύχησε αυτή η ομάδα, με τον απόλυτο αιφνιδιασμό των επιθετικών του Ασπρόπυργου και το 0-2. Υπήρχε σε εκείνο το σημείο και χαλαρή αμυντική συνοχή, αλλά και πνευματική θολούρα, που παραπέμπει σε μία εύθραυστη ψυχολογία, έλλειψη υπομονής και ασαφή σχεδιασμό στο να υπερνικήσει το απρόβλεπτο της αντίστασης των αντιπάλων. Ύστερα ήρθε η αντίδραση, που έφερε τη νίκη. Σίγουρα πάντως ο αιφνιδιασμός από τη μία και η αντίδραση από την άλλη στο ίδιο παιχνίδι πρέπει για την επόμενη μέρα να αποτελέσουν σενάριο, σεμιναριακού τύπου, ομαδικής διαφυγής εκπαιδευόμενων μαχητών από το αδιέξοδο της απόγνωσης.
Καλή δύναμη και καλή τύχη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου