Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Επικίνδυνοι και «αγανακτισμένοι» παράγοντες!

Το θέμα αυτού του editorial δεν θα ξεφύγει, όπως συνηθίζεται, απ’ την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά παράλληλα θα καταπιαστώ και με κάτι που έχει διαχρονική συνέχεια και εξέλιξη σε όλες τις βαθμίδες του ελληνικού (επαγγελματικού κι ερασιτεχνικού) ποδοσφαίρου. Σε όλους τους χώρους και τις κατηγορίες (ομάδες) ανθρώπων υπάρχουν αυτό που λέμε …λαϊκά οι «καλοί» και οι «κακοί».
Κοιτάξτε γύρω σας, σε κάθε κλάδο και κοινωνική ομάδα θα υπάρξουν και τα …κακώς κείμενα που θα εκφραστούν (συνήθως) απ’ την μειοψηφία. Αυτά θα έχουν επιπτώσεις σε όλο τον κλάδο και τον χώρο, είτε αυτός είναι ο δημοσιογραφικός (για να μιλήσουμε και για την …καμπούρα μας), είτε ο ιατρικός, είτε της δικαιοσύνης, της αστυνομίας κλπ. Απ’ αυτή την πεπατημένη δεν μπορεί να ξεφύγει το ποδόσφαιρο, το οποίο πληρώνει κυρίως τα λάθη, την ανευθυνότητα, την ιδιοτέλεια, την αδιαφορία, την παρανομία, τον ωχαδερφισμό επικίνδυνων παραγόντων, οι οποίοι λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο απ’ την κορυφή μέχρι τον …πάτο (εκεί που με διαφορετική έννοια φτάσαμε)…
Πλαστά έγγραφα, εικονικές ασφαλιστικές ενημερότητες, χρέη, στοίχημα και τόσα άλλα «βασανίζουν» σήμερα άπαντες, με την καταστολή (και το …μπάχαλο) να είναι για μία ακόμη φορά η λύση αντί της πολυπόθητης στην Ελλάδα …πρόληψης. Όλα αυτά είναι απόρροια της νοοτροπίας, της παιδείας, των προθέσεων και της γενικότερης αντίληψης κάποιων παραγόντων επικίνδυνων για το ποδόσφαιρο, οι οποίοι πολλές φορές καταφέρνουν να επιβιώνουν και μάλιστα …καβάλα στ’ άλογο. Παράλληλα, όμως, συμπαρασύρει …στο διάβα του όλο το «οικοδόμημα» και την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία των διοργανώσεων και της δομής των κατηγοριών.
Κάποιοι, λοιπόν, παράγοντες δημιουργούν πολλά προβλήματα και την «πληρώνει» το σύνολο των παραγόντων και των ομάδων, οι οποίοι δίκαια …αγανακτούν, όπως δίκαια αγανάκτησαν και βγήκαν στους δρόμους αυτόν τον καιρό οι πολλοί για όσα (δεν) έκαναν οι λίγοι …300 κι όχι μόνο… Κι αν το ποδόσφαιρο αποτελεί μικρογραφία, όπως και είναι, της κοινωνίας, οι συγκεκριμένοι παραλληλισμοί, όπως και ο αντίστοιχος «το ποδόσφαιρο και το κράτος το διοικούν οι παράγοντες που εμείς εκλέξαμε και διατηρήσαμε σ’ αυτές τις θέσεις», τότε όλα έχουν την εξήγησή τους…
Οι «κακοί» κι επικίνδυνοι παράγοντες υπάρχουν και στα κατώτερα φυσικά στρώματα, απλά δρουν σε …χαμηλότερες πτήσεις …καταστροφής του ποδοσφαίρου. Με οποιαδήποτε ενέργεια και απόφασή τους μπορούν να καθορίσουν αρνητικά την εξέλιξη του αθλήματος σε μικρές κοινωνίες, με κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα τελευταία και στην Εύβοια να έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών ανθρώπων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Η αγανάκτηση αυτή έχει κορυφωθεί στον χώρο, με τα αποτελέσματα γνωστά… Κάθε τόσο ακούμε και μαθαίνουμε για αποχωρήσεις και αδιαφορία ανθρώπων να ηγηθούν στις ομάδες, αγανακτισμένοι για όσα συναντούν και παρατηρούν. Εύλογη εξέλιξη, αλλά οι ίδιοι θα πρέπει πρώτα να ...πολεμήσουν τη ρίζα του κακού όσο βρίσκονται στον χώρο, μιας και η αποχώρηση απλά …συναινεί στο κακό. 
Γράφει ο Μπάμπης Σταθόπουλος    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου