Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Καλοκαίρι αποφάσεων και …ελπίδας;

Το έχω τονίσει σε πολλά απ’ τα editorial αυτής της αγωνιστικής σεζόν που ολοκληρώθηκε (;) και θα το επαναλάβω φυσικά και στο τελευταίο, μιας και αφορά στα τόσα πολλά που περιμένουμε να δούμε απ’ την πλευρά της Πολιτείας, της ΕΠΟ και όλων των ποδοσφαιρικών φορέων των επαγγελματικών κατηγοριών κατά την περίοδο των θερινών ημερών που ακολουθούν. Πολλά έχουν εξαγγελθεί, πολλά επιπλέον θα συζητηθούν κι αφού μπει μια τάξη (;) με τους ελέγχους και το ξεσκαρτάρισμα που απαίτησε αυστηρά (και) η UEFA, θα κατατεθεί επί τάπητος το πλάνο και το σχέδιο της λειτουργίας όλου του «οικοδομήματος» που ονομάζεται «ελληνικό ποδόσφαιρο», αλλά και ελληνικός αθλητισμός γενικότερα.
Τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλο το φάσμα του αθλητισμού απορρέουν απ’ την οικονομική κρίση και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση απ’ τους ιθύνοντες …ανευθυνουπεύθυνους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας (κυρίως σε πολιτικές εφημερίδες), η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει την ΕΠΟ, αλλά και τις άλλες Ομοσπονδίες, ώστε να συγχωνευτούν όλες σε μία, στην οποία θα υπάρχουν μόνο γραμματείες για κάθε άθλημα.
Η απόφαση είναι (εν μέρει) σωστή, αν τηρηθούν αξιοκρατικά κριτήρια κι αν στελεχωθεί η νέα υπερομοσπονδία με τεχνοκράτες και όχι με παράγοντες που θέλουν να κάνουν τη λεζάντα τους και να κερδίσουν από το άθλημα, όπως συμβαίνει τώρα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα συστεγαστούν όλες οι ομοσπονδίες σε κτίρια του δημοσίου (ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, παραλία του φαληρικού δέλτα που «αραχνιάζουν») και δεν θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε ενοίκια (η ΓΓΑ πληρώνει σε ιδιώτη ενοίκιο 4 εκατομμύρια ευρώ και κοινόχρηστα 600.000!).
Η συγχώνευση, όμως, θα φέρει και μείωση των υπαλλήλων, αφού όλες οι υπηρεσίες (λογιστήρια κλπ.) θα είναι κοινές, άρα θα μειωθεί και η γραφειοκρατία. Εδώ, όμως, θα υπάρξει και αντίδραση. Πρώτα απ’ όλα των προέδρων, που θα χάσουν την καρέκλα τους, αλλά και των συμβούλων (αλήθεια τι χρειάζονται 21 ουσιαστικά «ανενεργοί» σύμβουλοι σε κάθε ομοσπονδία;). Και φυσικά των υπαλλήλων που αργομισθούν, αφού δουλεύουν μόνο οι φιλότιμοι. Υπάρχουν στα γραφεία των Ομοσπονδιών και της ΓΓΑ δεκάδες ρουσφέτια, που απλά πληρώνονται…
Η απόφαση είναι ριζοσπαστική, αφού θα περικοπούν οι επιχορηγήσεις, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Και αυτό είναι εξάλλου το σωστό. Να επιδοτείται η ανάπτυξη των αθλημάτων, οι Εθνικές ομάδες, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και ο αθλητισμός για όλους. Για ποιο λόγο πρέπει να επιδοτούνται οι ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ, όταν υποτίθεται ότι είναι επαγγελματικά τμήματα αμειβομένων αθλητών; Για να δούμε αν θα περάσει το σχέδιο, αν απειλείται το …αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου… Του επαγγελματικού δεν νομίζω, του ερασιτεχνικού το …νομίζω πολύ. Καλοκαιράκι, λοιπόν, και το «σταυροδρόμι» κρίσιμο σε όλα τα επίπεδα…

ΥΓ.: Το φύλλο αυτό ήταν το τελευταίο των «Ε – Σ» για αυτήν την αγωνιστική περίοδο. Σε περίπου δυόμισι μήνες, την Δευτέρα 29 Αυγούστου, θα είναι ξανά μαζί σας η αθλητική εφημερίδα της Εύβοιας, που πιστεύουμε πως έκανε το πρώτο «βήμα», με τα όποια λάθη, παραλείψεις ή αβλεψίες μας. Από σας πήραμε τις καλύτερες συστάσεις, αλλά εμείς το …πήχη τον έχουμε βάλει ψηλά. Και το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι συνεχής βελτίωση και τη σεζόν 2011 – 12. Καλό καλοκαίρι!
Μπάμπης Σταθόπουλος
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου